İçeriğe geç

Ek Karar Istinaf Edilebilir Mi

Ek karar istinaf edilir mi?

Mahkeme dosya üzerinde karar verirse, ki bu genellikle böyledir, karşı tarafa süre verilir ve sürenin sonunda taraflar başvurunun kabul edilip edilmeyeceğine dair karar hakkında bilgilendirilir. Taraflar ek kararın kendilerine bildirilmesinden itibaren iki hafta içinde itiraz edebilirler.

Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?

“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.

Ek istinaf dilekçesi verilebilir mi?

Davacı vekilinin, ilk dilekçede ileri sürmediği istinaf sebeplerine karşı, istinaf süresi içinde vereceği ikinci bir dilekçe ile istinaf yoluna başvurmasının önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Bir karar kaç kez istinaf edilir?

Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının hem olgusal hem de hukuki açıdan üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.

Ek karar kesinleşir mi?

İlk karar, ek karardan bağımsız olarak kesin ve bağlayıcı hale geldiği gibi, ek karara karşı süresi içinde herhangi bir hukuki işlem yapılmaması hâlinde ek karar da ilk karardan bağımsız olarak kesin ve bağlayıcı hale gelir.

Hangi ara kararlar istinaf edilebilir?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Birleştirme kararına itiraz edilebilir mi?

CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Birleştirme kararından sonra ne yapılır?

Davaların birleştirilmesinin sonuçları Hükümde, birleştirilen her dava için ayrı ayrı karar verilmesi ve her dava için verilen kararın hüküm fıkrasında ayrı ayrı gösterilmesi gerekir (HMK m. 297/2). İhtiyari yargılamada olduğu gibi, birleştirilen davalar birbirinden bağımsızdır.

Birleştirme kararı ne demek?

İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.

Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?

– Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) erişebilirler. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama) başvurulabilir.

Kısmi istinaf mümkün mü?

Mahkemenin kararını yerinde bulmayan taraf, bir üst mahkemeye, yani İstinaf Mahkemesine başvurabilir. Manevi tazminat talebi, kısmi istinaf veya temyiz şeklinde yapılabilir.

İstinaftan dönen dosya tekrar İstinaf’a gider mi?

Kendisine istinaf başvurusunda bulunulan taraf, istinaf hakkı bulunmasa veya istinaf süresi geçmiş olsa bile, verilen cevaba katılarak istinaf başvurusunda bulunabilir.

Süresi içinde 2 kez istinaf dilekçesi verilebilir mi?

Yazılı yargılama usulü ilk derece mahkemesinde geçerli olsa bile, tarafların iki kez başvuruda bulunma hakları yoktur. İnceleme sırasında başka bir bölge mahkemesi veya ilk derece mahkemesi hukuki yardım talebinde bulunabilir (HMK. 354). İnceleme, istinaf başvurusunda belirtilen sebeplerle sınırlıdır (HMK.m.

Ara karar tek başına istinaf edilir mi?

Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.

Kesin karar istinaf edilirse ne olur?

İtiraz, kanuni süre geçtikten sonra yapılmışsa veya kesin bir hükme ilişkin ise, kararı veren mahkeme itirazın reddine karar verir ve ret kararını, 344 üncü maddeye göre ödenen masraflar da karşılanarak ilgiliye resen bildirir.

Ara karar tek başına istinaf edilir mi?

Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.

Ara karar nasıl istinaf edilir?

Ara kararlar, hem istinaf hem de temyiz açısından tek başına mahkemeler aracılığıyla alınamaz. Ancak, nihai kararla birlikte yasal işlem yapma imkânı vardır. Yani, nihai karardan önce ara kararlara itiraz etmek veya temyiz etmek mümkün değildir.

Ek karar hangi hallerde verilir?

(1) Taraflar, kesin kararın kendilerine tebliğinden itibaren bir ay içinde, duruşmada gündeme getirilmiş veya getirilmesi gerektiği halde henüz hakkında karar verilmemiş veya kendiliğinden karar verilmiş olan hususlar hakkında ek karar verilmesini isteyebilirler. Bu kararlara karşı kanun yoluna başvurulabilir.

Ek karar nedir mahkemede?

Mahkeme hükmün icrası için yapılan başvuruyu kabul eder etmez, bir “ek hüküm” verilir. Tamamlama başvurusu gerekli şartları taşımıyorsa, mahkeme tamamlama başvurusunu reddetmeye karar verir. Hem tamamlama başvurusunun kabulü (ek hüküm) hem de tamamlama başvurusunun reddedilmesi kararları ek kararlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Mature Escort