İçeriğe geç

E Arşiv Fatura Ile E-Fatura Farkı Nedir

E-arşiv ve e-fatura kimlere kesilir?

Çevrimiçi satış yapan ve brüt cirosu vergi idaresi tarafından şu anda yayınlanan limitleri aşan mükellefler e-arşiv’e geçmek zorundadır. Mükelleflere ve e-fatura ödeyen olmayan gerçek kişilere kesilen tüm faturalar e-arşiv faturası olarak düzenlenecektir.

E-arşiv mi e-fatura mı nasıl anlaşılır?

E-arşivde belgeler mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanıp saklanırken, e-faturada zaman damgası yoktur. E-Fatura ile gönderilen her fatura önce GİB’e iletilir; e-Arşiv ile GİB sadece ay sonunda bir raporla bilgilendirilir. E-faturada GİB Portal, Entegrasyon ve Özel Entegratör yöntemlerinden biri kullanılır.

E-fatura yerine e-arşiv kesilirse ne olur?

E-fatura mükellefine e-arşiv düzenlenmesi nedeniyle bu e-arşiv faturası geçerli sayılmayacaktır. Bu durumda faturayı düzenleyen kişi e-arşiv faturasını iptal edip e-fatura düzenlemelidir. Bu e-faturanın düzenlenmesi için mal veya hizmetin tesliminden itibaren 7 günlük süre tanınır.

E-faturadan e-arşive geçiş olur mu?

Önceki yıllarda şirket önce e-faturaya kayıt yaptırıp ardından e-arşivlemeye geçebiliyordu. Ancak vergi idaresinin son düzenlemesi e-arşiv göndermek için e-fatura kullanıcısı olma zorunluluğunu kaldırdı.

E-arşiv fatura ile e-fatura arasında ne fark var?

E-faturalar yalnızca e-fatura kullanıcılarına düzenlenebilir ve gönderilebilir. E-Arşiv Faturası, göndericinin e-fatura mükellefi ve alıcının kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcısı olduğu durumlarda kullanılabilen bir faturalama uygulamasıdır. Başka bir deyişle, e-arşiv faturaları e-fatura kullanıcısı olmayanlara düzenlenir ve gönderilir.

E-arşiv fatura en fazla kaç TL sınırı?

e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin, mükellef olmayan son kullanıcılara yaptıkları satışlarda vergiler dahil toplam tutar 5.000 TL’yi, mükelleflere yapılan satışlarda ise 6.000 TL’yi geçemeyecek.

2024’e-arşiv fatura limiti ne kadar?

2024 yılında e-fatura düzenleme ve düzenleme limiti 6.900 TL olarak açıklandı. Bedeli 6.900 TL’nin altında olsa bile, talep edilmesi halinde malın satıcısı veya işi yapan kişi tarafından fatura düzenlenmesi zorunludur.

E-arşiv fatura ne işe yarar?

E-Arşiv, kağıt fatura yerine elektronik ortamda düzenlenen, saklanan ve iletilen bir fatura türüdür. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak hazırlanan E-Arşiv faturalar, hem şirketler hem de müşteriler için süreçleri hızlandırır ve maliyetleri düşürür.

E-arşiv fatura nereye düşer?

Mükellefler, e-Arşiv uygulamasında elektronik belge olarak düzenledikleri faturayı, bu Tebliğin 7.1 ve 7.2 maddelerinde belirtilenler hariç olmak üzere, kağıt ortamında alıcıya teslim etmek zorundadırlar. e-Arşiv uygulamasında düzenlenen faturanın kağıt ortamında teslim edilmesi esastır.

Yanlış fatura kesilirse ne olur?

Alıcı onayı: Düzeltme faturası, alıcı şirket tarafından onaylanmalıdır. Alıcı şirket düzeltici faturayı kabul ederse, hatalı fatura iptal edilecek ve düzeltilmiş fatura geçerli hale gelecektir.

E-Arşiv fatura sisteme düşer mi?

Fatura karşı tarafa ulaştıktan sonra: E-fatura, alıcı firmaya ulaştıktan sonra sisteme girilir. Alıcı firma faturayı kendi sistemine entegre ettiğinde veya görüntülediğinde e-fatura sisteme eklenir.

1 ay geriye dönük fatura kesilir mi?

Sonraki faturalandırmaya ilişkin yasal yükümlülükler 7 günlük süre: Sonraki fatura, malın teslim tarihinden veya hizmetin tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

2024 yılında e-fatura kimler geçecek?

Vergi Dairesi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında; 2023 hesap döneminde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-fatura sistemine geçecek.

E-arşiv fatura kimler için zorunlu?

Aynı gün içerisinde düzenlenen faturaların toplam tutarının, mükellef kaynaklı olsun veya olmasın, 6.900 TL’yi aşması halinde bu faturaların e-arşiv olarak oluşturulması zorunludur.

30.000 TL üzeri e-arşiv fatura kesilir mi?

Bu bağlamda, isteyen mükelleflerimiz e-arşiv faturalarını Salı gece yarısına kadar (Çarşambaya geçmeden) kağıt fatura olarak düzenleyebilecekler. Söz konusu süre 30 gündür.

2024 yılında kimler e-faturaya geçecek?

535 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 2023 yılında brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren elektronik faturaya geçmeleri zorunlu hale getirildi.

E-arşiv faturayı kimler kullanmak zorunda?

Vergiye tabi olmayan bir şirkete günlük 5 TL.

E-fatura mükellefi olmayan e-fatura mükellefine e-arşiv kesebilir mi?

Bu kanuna göre, e-fatura mükellefi olan kişi veya kişiler arasında bu belgenin her iki tarafça düzenlenmesi zorunludur. Ancak, bu kişi veya kişilerden biri e-fatura mükellefi değilse, e-arşiv belgesi de düzenlenebilir.

2024’e arşiv fatura limiti ne kadar?

2024 yılında e-fatura düzenleme ve düzenleme limiti 6.900 TL olarak açıklandı. Bedeli 6.900 TL’nin altında olsa bile, talep edilmesi halinde malın satıcısı veya işi yapan kişi tarafından fatura düzenlenmesi zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Mature Escort