İspartanın neyi meşhur?
Tandır, çömlek kebap, keşkek ve tirit mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında. Patates, nohut, fasulye ve etten yapılan güveç de meşhur lezzetler arasında. Gül tatlısı ve tahinli kabak tatlısı da Isparta’nın lezzetleri arasında. Şehir merkezinde karışık kahvaltı oldukça meşhur.
Isparta’da ne yenir?
Yalvaç Güllacı, Isparta Kabak Tatlısı veya İlimiz Helvası’nı denemeden Isparta’dan ayrılmayın. Sütçüler Yazılı Boğazı’na giderseniz boğazın temiz havasını içinize çektikten sonra fırında pişen lezzetli alabalıkları yemeden ayrılmayın.
Eğirdir’in hangi yemeği meşhur?
Sazan Dolması Isparta göllerin olduğu bir şehir olduğundan göl balıklarıyla yapılan yemekler olmazsa olmazdır. Sazan dolması deniz ürünleri severlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden biridir. Şehirde sazan dolması yemek için en iyi yer Eğirdir Gölü çevresindeki balık lokantalarıdır.
Yalvaç’ın hangi yemeği meşhur?
Bu yemekler genellikle bu günlerde hazırlanır. Bu özel günlerde hazırlanan öne çıkan yiyecek ve içecekler arasında; yufka böreği, su böreği, güllaç, lor baklavası, pişi, diş havuzu, loğusa şerbeti, loğusa jölesi, loğusa çorbası, aşure ve hıdırellez buğdayı yer alır.
Isparta’nın en meşhur yemeği nedir?
Isparta’nın en meşhur yemeği nedir sorusunun cevabı şüphesiz fırın kebabıdır. Bu lezzetli kebap Nisan-Mayıs aylarında süt domuzu etiyle, Haziran sonunda keçi etiyle ve Eylül ayından itibaren keçi etiyle hazırlanır.
Isparta’nın neyi meşhur hediyelik?
Gül bahçeleriyle dolu Isparta’ya geldiğinizde gül yağı ve gül suyu mutlaka almanız gereken olmazsa olmazlar arasındadır. Aynı şekilde power reçeli ve gül lokumu gibi birçok ürün de Isparta’dan hediyelik olarak alabileceğiniz şeyler arasındadır.
Burdur’da neyi meşhur yemek?
Burdur’un meşhur yemekleri: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Çekme Et, Ceylan Böreği, Peynirli Pide, Erik Böreği, Teneke Şiş, Mısır Böreği.
Isparta’da ne yetişir?
Isparta ili tarım alanlarında üretilen başlıca tarım ürünleri; tahıllar (buğday, arpa, çavdar, mısır, darı, mahlut), meyveler (elma, kiraz, armut, muşmula, iğde, kızılcık, vişne, şeftali, erik, ayva, kayısı, üzüm, dut, badem ve ceviz), sebzeler (enginar, kabak, bamya, fasulye, patates, …
Isparta’da kaç ilçe var?
İlde merkez ilçenin yanı sıra 13 ilçe bulunmaktadır: Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senurkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli.
Isparta eskiden nereye bağlıydı?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Egirdir Gölü tatlı mı?
Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölüdür.
Isparta’nın elması meşhur mu?
Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyısı ile Orta Anadolu platoları arasındaki geçiş alanları ve son yıllarda güneydeki göller bölgesi önemli elma yetiştirme alanlarıdır. En yaygın iller Isparta, Karaman ve Denizli’dir.
İspartaya gidince ne yapılır?
Anadolu’nun çiçek bahçesi. Eğirdir Gölü Milli Parkı’ndaki en güzel 7 yer.
Isparta’nın neleri ünlü?
Isparta, gül üretiminin en fazla olduğu şehirdir. Üretilen güllerden gül kokulu tespihler, sabunlar, mumlar, seccadeler, parfümler, gül yağı, gül suyu, gül reçeli ve gül lokumu gibi birçok ürün üretilip satılmaktadır. Isparta’da gül üretiminin yanı sıra lavanta üretimi de oldukça bilinmektedir.
Isparta’nın hangi meyvesi meşhurdur?
ISPARTA’DAN İHRACATIN GÖZDE KİRAZI: 2014 yılında Türkiye’de 790.420 dekar alanda 445.556 ton kiraz üretilmiştir. 2014 verilerine göre Isparta 52.454 dekar alanıyla 21. sırada yer almaktadır.
Isparta’nın neyi meşhur gül?
Türkiye florasında 24 adet gül türü bulunmasına karşın, Isparta gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill’in yetiştirdiği gül türünden gül yağı elde edilmektedir.
Isparta’da ne yetişir?
Isparta ili tarım alanlarında üretilen başlıca tarım ürünleri; tahıllar (buğday, arpa, çavdar, mısır, darı, mahlut), meyveler (elma, kiraz, armut, muşmula, iğde, kızılcık, vişne, şeftali, erik, ayva, kayısı, üzüm, dut, badem ve ceviz), sebzeler (enginar, kabak, bamya, fasulye, patates, …
Isparta gülü neden meşhurdur?
Isparta’nın gülleriyle ünlü olmasının nedenlerinden biri de buradaki iklimin gül yetiştirmek için ideal olmasıdır. Isparta gülü, kırmızı ve pembe tonlarıyla bilinir. Çiçekleri büyüktür ve yoğun bir kokuya sahiptir. Bu gül çeşidi aynı zamanda gül yağı üretimi için de tercih edilir.
Isparta’nın yöresel kıyafetleri nelerdir?
Bölgede genç kızlar üç etek, şalvar, taş pantolon ve çetali giyerlerdi; günlük işlerde kolaylık ve rahatlık için şalvar, bluz, etek ve gömlek gibi giysiler giyerlerdi. Giyilen giysilerin rengi bölgeden bölgeye pek farklılık göstermez.
Tavsiyeli Bağlantılar: Inek Ahırı Nedir